StartOm MHFNyheterAlkobommarna minskade rattfylleriet i hamnen

Alkobommarna minskade rattfylleriet i hamnen

2014-05-07
En avsevärd minskning av andelen påträffade alkoholpåverkade förare i hamnen. Det är slutsatsen när testet med alkobommar i Göteborg nu utvärderats.
- Nu vill vi sätta alkobommar i alla Sveriges hamnar, säger MHF:s Arne Winerdal.

Hösten 2013 genomfördes ett försök med automatiska alkobommar vid Tysklandsterminalen i Göteborg. Totalt fick 8 700 långtradarchaufförer och personbilsförare testa sin nykterhet innan de fick köra ut från Stenaterminalen vid Älvsborgsbron.

- Utvärderingen visar att trafikflödet i hamnen inte påverkats negativt. Alkobommarna har fungerat både snabbt och effektivt, berättar Tomas Jonsson, MHF, som projektlett försöksprojektet.

De ordinarie kontroller som Tullverket gjorde i hamnen innan alkobommarna sattes upp visade att var 95:e kontrollerad förare var rattfull. På hela projektperioden stoppades totalt tio förare i bommarna. Det innebär att endast var 875:e kontrollerad förare var alkoholpåverkad.

- Det är en rejäl minskning och visar på potentialen i konceptet med alkobommar. Vi vill nu se alkobommar i alla Sveriges hamnar, säger Arne Winerdal, vd MHF.

Av 6 451 lastbilsförare stoppades tre. Av 2 294 personbilsförare stoppades hela sju. Skillnaden i andel stoppade beror på att informationen om att kontroll skulle ske bara har riktats till lastbilsförarna, både innan och under resan och på sju olika språk. Tydlig information om att det finns en automatisk nykterhetskontroll i hamnen ger alltså en kraftigt minskad andel onyktra förare.

Försöket i Göteborg var världsunikt och har rönt stort intresse från både regering, riksdag och EU. Projektet genomfördes av MHF i samarbete med Kustbevakningen, RPS, Tullverket, Trafikverket, Stena Line och Servotek. Trafikverkets skyltfond, Västra Götalandsregionen samt Europeiska Unionens regionala utvecklingsfond beviljade stöd till försöksprojektet.

MHF planerar nu för ett andra fältförsök i en av Stockholms hamnar.
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399