StartOm MHFNyheterFolke minns bilorienteringen

Folke minns bilorienteringen

2016-05-24
Bilorientering var en populär tävlingsform som kördes i MHF:s regi. Folke Ringberg är en av de riktiga entusiasterna. Han började karriären som kartläsare när han var 14 år. Intresset har bitit sig fast – Folke och hustrun Christina tävlar fortfarande.

Bilorientering som tävlingsform kom in tidigt på MHF:s program. Från 1950-talet arrangerade MHF tävlingar i bilorientering. Storhetstiden för tävlingsformen inom MHF var från 1960-talet till 1980-talet.

I bilorienteringen gällde det inte att köra så fort som möjligt, utan att köra så nära en idealtid som möjligt och att kunna läsa kartan och pricka in kontroller av olika slag.

För att köra bilorientering var man tvungen att vara 18 år och ha körkort. Kartläsaren däremot behövde inget körkort och behövde inte vara myndig. Folke Ringberg började sin karriär inom bilorienteringen tidigt. Hans pappa var aktiv i Emmaboda MHF.

– Jag minns att den första tävlingen jag var med på, var den 1 mars 1959. Min pappa körde och jag fick testa att vara kartläsare, vilket jag tyckte var roligt, berättar Folke.
– Då var jag 14 år. Vi hade en stor amerikansk bil, en Ford. Jag fick sitta på en liten kudde.

Folke blev medlem i MHF 1964. Det var genom bilorienteringen som han träffade sin fru Christina.
– Vi hittade varandra på en prisutdelning. Hon hade kört ihop med en tjejkompis tidigare. Vi började köra ihop, jag var kartläsare, säger Folke.

Vad är tjusningen med bilorientering?
– I tävlandet är det utmaningen att lösa de orienteringsproblem på den tid som man har på sig. Men det handlar minst lika mycket om den sociala biten, att träffa med- tävlande. Man är ett gäng som har kul tillsammans, berättar Folke.

– När jag var med och arrangerade tävlingar som tävlingsledare, blev man också ett sammansvetsat gäng. Det var en himla massa jobb, men det gav så mycket.

Läs hela reportaget här

MHF firar 90 år 2016. Motorföraren kommer under året att uppmärksamma jubileet med en historisk tillbakablick sedan bildandet 1926 fram tills i dag.

Text: Mari Haglund
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399