Trafiknykterhetens Dag i Alingsås 2018. Foto: MHF

2020 miste 53 personer livet till följd av alkohol- och droger i trafiken. MHF arrangerar varje år Trafiknykterhetens Dag för att uppmärksamma rattfylleriets konsekvenser.

Under de senaste åren har MHF:arna delat ut flygblad i brevlådor på Trafiknykterhetens Dag för att göra det på ett coronasäkert sätt. 2022 är första gången sedan pandemins början som det går att genomföra arrangemang utan restriktioner.

MHF Piteå-Älvsbyn kommer i anslutning till Trafiknykterhetens Dag att genomföra arrangemanget Folknykterhetens vecka. Namnet kommer av Folknykterhetens dag som firas på Kristi himmesfärdsdag.

– Vi brukar genomföra Folknykterhetens vecka när det inte är pandemi, i år kör vi igen, berättar Olov Johansson Stoor, ordförande för MHF Piteå-Älvsbyn.
– MHF Piteå-Älvsbyn gör det tillsammans med Tempelriddarna, IOGT-NTO och Länkarna. Vi har ett jättebra samarbete.

Under Folknykterhetens vecka står organisationerna i en galleria i Piteå.
– MHF kommer att dela ut viktig MHF-information och visa Uppvaknandet-bordet. Det finns planer på att ha en föreläsare kopplat till trafiknykterhet, säger Olov Johansson Stoor.
– Vi brukar få jättebra respons av besökarna. De tycker att MHF gör ett viktigt arbete och att det är bra att MHF syns.

MHF Höga Kusten kommer att dela ut flygblad på Bilprovningen i Kramfors på Trafiknykterhetens Dag.
– Planen är att vara på Bilprovningen i Kramfors och prata med folk som besiktar sina bilar, som vi brukade göra innan pandemin, berättar Evert Strindin, MHF Höga Kusten.
– Vi kommer att dela ut flygblad och bjuda på alkoholfri dryck.

Vad brukar ni få för respons?
– Bilprovningen i Kramfors tycker att det är roligt att vi står där. Även besökarna är positiva.

Vad har ni för andra MHF-aktiviteter på gång under 2022?
– Vi har utbildat sex nya instruktörer på Vältebilen. Alla är MHF:are under 30 år. Det är jättekul, säger Evert Strindin.
– Under våren och sommaren har vi bokat in tolv aktiviteter med Vältebilen. Sommarens stora aktivitet är Motorträffen på Arena Dannero på nationaldagen.

MHF Höga Kusten är med och arrangerar Motorträffen på Arena Dannero den 6 juni. Där kan motorentusiaster få titta många fina rariteter som amerikanare, veteranbilar, A-traktorer, militärfordon, mopeder med mera.

Text och foto: Mari Haglund