Foto: Jonas Bengtsson/MHF

Den 18 maj koras Jens Martinsson från Varberg till Årets Trafikhjälte 2022.

Motiveringen lyder:
”Har visat civilkurage och handlingskraft genom att följa efter och stoppa en påverkad förare som var en fara för andra trafikanter”.

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Jens Martinsson som får utmärkelsen.

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna bland MHF:s medlemmar. Det slutliga valet görs av en jury från MHF.

–I år var det extra svårt att välja en vinnare, eftersom så många uppträtt som sanna hjältar under det gångna året. Det var som vanligt flera kandidater som var värda priset, men till slut valde vi Jens, säger MHF:s Förbundsordförande Annette Fagerholm Ahlholm, som varit med i juryn.

Så här gick det till när Jens stoppade den påverkade föraren:

–Jag såg när hon kom åkande och reagerade när hon körde upp på en refug. Hon klarade precis vägskylten, därefter höll hon på att köra ner ett byggstaket, säger Jens. Då förstod jag att något var fel och ringde direkt till 112. Jag följde efter henne och hon höll på att krocka vid flera tillfällen. När hon körde in i ett parkeringsgarage så följde jag och en annan bil efter och vi blockerade henne så hon inte kom ut. Då försökte hon smita och backade in i min bil. Jag går då ut och konfronterar henne för att se om hon mår dåligt eller vad det var som var fel. När hon förstod att polisen var på väg försökte hon ännu en gång smita iväg och ytterligare en gång bucklar hon till min bil. Då tyckte jag att det fick vara nog och tog mig in i kupén och stängde av bilen och tog nycklarna.

Skulle du göra om det om du hamnade i samma situation?

–Självklart skulle jag göra om det. Hon var så påverkad att hon kunde ha skadat eller dödat något. Det viktiga är att ingen kom till skada, säger Jens Martinsson – Årets Trafikhjälte 2022.

Priset delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av ett kontant stipendium på 10 000 kronor samt ett diplom.

Diplom och vinnarcheck har delats ut. Prisutdelare: Jonas Bengtsson. Ledamot i MHF:s förbundsstyrelse.

Årets Trafikhjälte sponsras av Körkortonline.se

Kontakter
Tomas Jonsson
Projektledare MHF
Tel:070-564 37 36
tomas.jonsson@mhf.se

Micke Valier
Kommunikationsansvarig MHF
Tel: 0765 – 48 97 20
micke.valier@mhf.se