MHF Gävle testar ett nytt koncept för Ta Paus och kommer att sända radio hela sommaren. Ove Sandert är ordförande och programledare för Ta Paus-radion.

När det inte är pandemi brukar MHF:s funktionärer köra Ta Paus på sommaren på Sveriges rastplatser. MHF bjuder besökarna på fika och delar ut informationsmaterial om faror och distraktioner i trafiken som trötthet, alkohol och droger, trafikfarliga mediciner samt mobilanvändande.

Till följd av pandemin kommer årets Ta Paus-aktiviteter att se annorlunda ut. På grund av pandemin får MHF inte tillträde till Trafikverkets rastplatser. MHF har tagit fram häftet Sommartrafik som är anpassat för att delas ut i brevlådor.

MHF Gävle kommer att genomföra Ta Paus på ett nytt sätt i sommar. MHF-avdelningen kommer att göra ett radioprogram med reportage, intervjuer och information om trafiksäkerhet och trafiknykterhet.

Radioprogrammet kommer att sändas i sju veckor från den 24 juni till den 8 augusti. Tiden är klockan 11.00-11.15 torsdag till söndag.

– Vi kände att vi måste göra någonting för att hålla liv i Ta Paus och då blev det ett radioprogram, berättar Ove Sandert, ordförande för MHF Gävle.
– Min dotter Lisa-Marie kommer också att vara programledare. Hon tycker att det ska bli spännande.

Ove Sandert är en riktig radioentusiast och är en erfaren producent och programledare på ideell basis. I MHF Gävles regi sänder han varje vecka ett program med ett musikkryss och gäster i närradion Radio Gävle. Sommarens Ta Paus-radio kommer att sändas i Radio Gävle på frekvensen 102,7 och höras i Gästrikland, Norduppland, södra Hälsingland samt på mhfgavle.se

– Vi kommer att intervjua turister och ha gäster från bland annat polisen och Turistbyrån i Gävle, säger Ove Sandert.
– Jag kommer att ha med Anders Marklund som leder MHF Camping Club. Han ska få ge lite tips inför campingsemestern. Det kan vara lite kul, det är ju många nya som har hittat till det här med camping.

Programmet kommer att innehålla både förinspelat material och färska intervjuer.
– Vi kommer naturligtvis att informera om vikten av att ta paus när man är ute och kör och prata om MHF:s hjärtefrågor, berättar Ove Sandert.
– Dessutom kommer vi att ha en tävling, där vi släpper en ledtråd till en ny bokstav varje vecka. Det kommer bildas ett ord som har med Gävle att göra.

Vad är det som du tycker är så roligt med att göra radio?
– Jag tycker om att prata, det kanske låter lite fånigt. Jag är intresserad av människor och av samhällsfrågor, säger Ove Sandert.
– Radio är ett bra medium som går att använda överallt. Det blir lite nerver och spänning, särskilt i direktsändning.

Intresset för MHF:s Gävles Musikkryss har ökat.
– Det är allt fler som skickar in svar på vårt musikkryss. Det är jätteroligt.

Text och foto: Mari Haglund