Den norska polisen använder drogtestinstrument i trafiken. MHF medverkar i en utredning som undersöka om den svenska polisen också ska få använda drogtestinstrument i trafiken. Foto: Utrykningspolitiet

En utredning håller på ser över hur kontrollerna av yrkestrafiken fungerar. Utredningen ska även undersöka förutsättningarna för att införa trafiksäkerhetskontrollanter.

En annan del av uppdraget är att titta på möjligheten att ge ökade befogenheter till polis, tull och kustbevakning att göra screeningtester med hjälp av sållningsinstrument för droger i trafiken. Utredningen ska vara klar 1 mars 2021.

MHF ingår i en referensgrupp som ska hjälpa till i utredningen.
– Vi har bjudits in till en hearing kring utredningsarbetet under november, berättar Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef för MHF.

På hearingen får MHF möjlighet att yttra sig kring alla frågor i utredningen och ställa frågor.
– Vi är med i dialogen om alla frågor i utredningen, eftersom vi ingår i referensgruppen, säger Lars Olov Sjöström.
– MHF har varit engagerade i yrkestrafikfrågor under lång tid och drivit frågan om alkolås. Vi har också arbetat med alkohol- och drogpolicys i transportföretag.

Med nuvarande lagstiftning använder polisen en så kallad ögonundersökning, för att bygga upp en skälig misstanke om drograttfylleri, innan föraren kan tas med för blodprov. Det kräver stor erfarenhet av en polis.

Vad skulle det betyda om den svenska polisen skulle få göra rutinmässiga kontroller med ett drogtestinstrument?
– Vi tror på att vi kan få samma effektivisering i Sverige när det gäller att lagföra och detektera drograttfyllerister i trafiken, som man fick i Norge, när instrument infördes, säger Lars Olov Sjöström.
– Där kunde polisen ganska omgående upptäcka och lagföra många fler drograttfyllerister.

MHF leder standardiseringskommittén Snabbtester för droganalyser. Kommittén håller på och tar fram en standard för drogtestinstrument.
– Jag tror att vi har bra möjligheter att bli klara med ett underlag för standarden under 2020, berättar Lars Olov Sjöström.

Standarden tas fram för användning av snabbtester i olika sammanhang, som exempelvis arbetslivet.
– När det gäller trafiken kan det vara värdefullt att vi så snart som möjligt blir färdig med en standard, förklarar Sjöström.
– Om polisen får befogenheten att utföra sållningsprov med ett drogtestinstrument, då är det en fördel vid en upphandling att kunna hänvisa till en standard.

Text: Mari Haglund
Foto: Utrykningspolitiet