MHF Ronnebys reflexfigurer vid vägkanten ska upplysa trafikanter om hur dåligt man syns som fotgängare utan reflex. Foto: Privat

Det här är fjärde året som MHF Ronneby har satt upp reflexfigurer i Ronneby kommun.
– Syftet är att uppmärksamma folk på hur dåligt man syns i mörkret om man inte använder reflex, berättar Oddvar Myhr, ordförande för MHF Ronneby.
– En reflex är en billig livförsäkring som räddar liv.

I de trafikolyckor där gående är inblandade, sker 40 procent av olyckorna i mörker. Under november och december nästan tredubblas antalet påkörda och skadade fotgängare under timmarna mellan klockan 16–18 jämfört med övriga månader enligt Transportstyrelsen.

MHF Ronneby ställer ut reflexfigurerna runtom i Ronneby och på in- och utfarter. Figurerna ska sitta uppe från oktober till februari. MHF Ronneby flyttar runt figurerna till olika platser i kommunen.
– Vi har satt upp nio stycken reflexfigurer. Det är tre olika typer, förklarar Oddvar Myhr.
– En av gubbarna bär reflexväst och två hängande reflexer, en figur har två hängande reflexer och den tredje varianten är helsvart och saknar reflexer.

Vad får ni för respons?
– Alla säger att det är en bra sak vi gör. Det är roligt att höra.

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker, om du möter en bil med halvljuset påslaget. Om du däremot saknar reflexer och har mörka kläder, då syns du inte förrän bilen är 20–30 meter ifrån dig.

Vad använder du för typ av reflexer?
– Jag har minst två hängande reflexer, reflexband runt fötterna och gärna en liten lampa som man fäster på kläderna. Det gäller att föregå med gott exempel, säger Oddvar Myhr.

Text: Mari Haglund
Foto: Privat