Fler unga vuxna än tidigare väljer en nykter livsstil. Samtidigt är det färre unga nykterister som är medlemmar i en nykterhetsorganisation. MHF-Ungdom har undersökt varför i en ny studie. Foto: Brooke Cagle

Varje år genomför Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) en skolundersökning om alkohol- och drogvanorna hos niondeklassare och elever i årskurs två på gymnasiet. Resultatet av skolenkäten 2019 visade att elevernas alkoholkonsumtion låg på historiskt låga nivåer. Det är en trend som har funnits under några år, enligt CAN.

Fler unga vuxna än tidigare väljer en nykter livsstil. Samtidigt är det färre unga nykterister som är medlemmar i en nykterhetsorganisation. Kim Fagerholm på MHF-Ungdom har i rapporten ”Varför unga nykterister inte organiserar sig inom nykterhetsrörelsen?” undersökt varför. MHF-Ungdom är en trafiksäkerhetsorganisation för barn och ungdomar upp till 25 år.
– Bakgrunden till rapporten är att under tiden som jag har arbetat på MHF-Ungdom har våra medlemssiffror sjunkit kontinuerligt, berättar Kim Fagerholm, projektansvarig för studien.
– Det är en paradox att det är fler unga än tidigare som inte dricker alkohol, men allt färre som tillhör en nykterhetsorganisation.

Kim Fagerholm har en kandidatexamen med inriktning mot organisation. Rapporten ”Varför unga nykterister inte organiserar sig inom nykterhetsrörelsen?” har finansierats med bidrag från Stiftelsen Ansvar För Framtiden (SAFF).
– Det här är ett område som det inte tidigare har forskats på, säger hon.

Studien bygger på intervjuer med unga vuxna i åldern 20 till 25 år som inte dricker alkohol. Det är personer som inte sedan tidigare är engagerade i nykterhetsrörelsen eller medlemmar i en religiös organisation med krav på nykterhet.

I det första skedet gjordes 785 enkäter för att få fram intervjupersoner. I nästa steg intervjuade Kim Fagerholm 50 unga vuxna bosatta i stad och 50 bosatta på landet.
– Orsakerna till varför man som ung vuxen har valt att inte dricka alkohol varierar hos intervjudeltagarna, säger Kim Fagerholm.

Det kan exempelvis handla om att man satsar på sin hälsa och träning, att man vill satsa på studierna, att man inte tycker att alkohol är coolt, att det är onödigt eller att alkohol inte smakar gott.
– Många av svaren handlade om image, hur andra uppfattar en och ser på en. Att man känner en press som ung att passa in i vissa ramar. Att det inte är okej att göra bort sig, förklarar Kim Fagerholm.

Det finns flera olika orsaker till varför intervjudeltagarna inte är medlemmar i en nykterhetsorganisation. De unga upplever att det inte finns plats för dem i dagens organisationer, att de vuxna inte lyssnar på dem eller tar dem på allvar. Andra uppfattningar är att nykterhetsorganisationer är ”mossiga” och att ”nykterister är dömande och exkluderande”.
– Många gjorde kopplingen att ett medlemskap i en nykterhetsorganisation är för personer som har eller har haft alkoholproblem eller alkoholmissbruk, berättar Kim Fagerholm.

På frågan om varför intervjudeltagarna är medlemmar i andra typer av föreningar, svarade de att det handlar om att de som individer får ut ett mervärde av medlemskapet.

– Flera av intervjupersonerna förstod inte syftet med nykterhetsrörelsen, säger hon.
– Det var lättare att förstå syftet med att engagera sig i en organisation, om det fanns ett syfte utöver nykterheten. MHF och MHF-Ungdom har exempelvis nykterhet kopplat till trafik och arbetar mot rattfylleri.

En fråga i rapporten är: Vad skulle få dig att eventuellt engagera dig i en nykterhetsorganisation eller bli medlem? Att organisationen är nytänkande, inkluderande och att jag som individ känner att jag kan vara med och påverka, var några av svaren.

Det är viktigt att det finns ett tydligt syfte med organisationen, enligt intervjudeltagarna. En av de viktigaste faktorerna är att det måste finnas ett mervärde i engagemanget.

Det är inte självklart att man vill bli medlem i nykterhetsrörelsen bara för att man har en nykter livsstil.
– För att man ska vilja engagera sig måste det finnas ett mervärde, det kan exempelvis vara kopplat till organisationens idé eller mål.
Det kan handla om att föreningen arbetar för ett högre syfte som personen tycker är viktigt, förklarar Kim Fagerholm.
– När det gäller nykterhetsrörelsen, kan man tänka sig att nykterhetsorganisationer som har en särskild inriktning, har en större möjlighet att attrahera den yngre generationen.

Att medlemstalen sjunker för ideella organisationer, är inget som är unikt för nykterhetsrörelsen. Dagens unga engagerar sig i samhällsfrågor på andra sätt än tidigare generationer.
– Många föreningar tappar ungdomar som medlemmar, det visar flera studier, konstaterar Kim Fagerholm.
– Dagens unga har ett stort samhällsengagemang, men det ser inte ut på det traditionella sättet. Som exempel, titta på klimatrörelsen och aktivisten Greta Thunberg.

Unga vuxna tycker inte att de behöver vara medlemmar i en förening bara för att de har gjort ett visst livsstilsval, har ett intresse eller tycker att en samhällsfråga är viktig. De kan stödja frågan i sociala medier eller delta i en klimatmarsch.

– Det här är en generation som är vana att ha många valmöjligheter. Deras samhällsintresse är inte mindre, engagemanget ser bara annorlunda ut, säger Kim Fagerholm.
– Via nätet kan dagens unga få kontakt med andra som delar samma intresse eller stödja en samhällsfråga utan vara medlem i en traditionell organisation.

Vad har du fått för respons på studien?
– Positiv. Andra organisationer inom nykterhetsrörelsen tycker att det är bra och intressant att vi har gjort en studie på det här området och att behövs, säger Kim Fagerholm.

MHF-Ungdom anser att det är betydelsefullt att det i framtiden fortsätter att forskas på vad det är som gör att unga väljer att engagera sig i nykterhetsrörelsen eller inte.
– Det är viktigt att det görs uppföljande studier på det här området.
– Vi hoppas att den här rapporten ska få andra organisationer inom nykterhetsrörelsen att reflektera över de här frågorna. Det är viktigt inför framtiden, säger Kim Fagerholm.

Vad blir nästa steg – hur kommer du att sprida rapporten?
– Jag kommer att presentera rapporten i olika sammanhang inom nykterhetsrörelsen.

Fotnot: Om du är intresserad av att läsa rapporten, kontakta kim.fagerholm@mhf-ungdom.se

Text: Mari Haglund
Foto: Brooke Cagle