Obs! Vecka 29 och 30 har vi semesterstängt och svarar inte på telefon. Vill du nå oss under denna tiden så skicka gärna ett mail på: info@mhf.se och vi svarar när vi är tillbaka vecka 31.

Ettårigt eller treårigt körkort?

Det finns två olika internationella körkort som utfärdas enligt två olika konventioner: 1949 års är ettårigt och 1968 års är treårigt. Vissa länder accepterar bara den ena typen och vissa accepterar båda. Länder i Europa kräver vanligen endast svenskt körkort och inget internationellt behövs. Vilket körkort du ska beror på vilket land du ska köra bil i.
Här hittar du listan över vad som gäller respektive land 

Vid en normalbeställning skickas ditt internationella körkort inom tio arbetsdagar efter att vi fått din beställning. Har du mer bråttom så kan du beställa Express som tar max fem arbetsdagar eller IL-express som vi kan göra medan du väntar. Se prislista för de olika alternativen.

Du kan beställa via e-post eller vanlig post.

Har du ytterligare frågor efter att läst på denna sida, maila till: ikk@mhf.se

Betalning

När vi har mottagit din ansökan kommer du få ett mail med information om summan och betalningssätt.
Priset avgörs av hur bråttom du har, och om du är MHF-medlem.

 

Prislista

Typ av beställning Pris Medlemspris
Standardbeställning (tar max 10 arbetsdagar) 410kr 310 kr
Expressleverans (tar max 5 arbetsdagar betalning, postgång tillkommer) 780 kr 510kr
IL-Express 950 kr 610 kr

Fotografering och utskrift av foton

Fotopriser (kolla med ditt ombud om de kan erbjuda fototjänster)
Fotografering och utskrift på plats 100 kr

Stor rabatt om du är MHF-medlem

MHF arbetar mot rattfylleri, och ju fler medlemmar vi har desto mer kan vi påverka.
Därför får du en stor rabatt på körkortet om du passar på att bli medlem. Att bli medlem kostar bara  285 kr/år. Då är du med i kampen mot rattfylleri.

Som du ser i prislistan sparar du direkt en slant på att bli medlem när du skaffar internationellt körkort.
Bli medlem här

Vad är ett internationellt körkort?

Ett internationellt körkort är egentligen en översättning av ditt nationella körkort, på många språk, så att det lätt kan avläsas i andra länder.

Så här står det i Körkortsförordningen, den regelsamling som reglerar körkort i Sverige, kapitel 6, §9:

9 §   En handling som är avsedd att visas upp i andra länder och som visar att innehavaren är behörig att köra bil, motorcykel eller terrängvagn (internationellt körkort) får utfärdas endast för den som har ett gällande svenskt körkort. Ett i Sverige utfärdat internationellt körkort gäller inte för färd i landet.

Internationella körkort får utfärdas av Kungl. Automobil Klubben, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, Motormännens Riksförbund, OK Förlaget AB, Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation och Caravan Club of Sweden.  Förordning (2017:273).

Här är hela körkortsförordningen: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/korkortsforordning-1998980_sfs-1998-980