I år arrangeras Trafiknykterhetens dag den 25 maj. Precis som tidigare år samarbetar MHF med besiktningsföretag. Priset Årets Trafikhjälte kommer att delas ut tillsammans med Körkortonline.

Rattfylleritips och civilkurage är årets teman för Trafiknykterhetens dag.

– Vi vill se ett ökat civilkurage från allmänheten, när det gäller att tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister. Det handlar om att rädda människoliv, säger MHF:s projektledare Tomas Jonsson.

– En till två personer i veckan dödas i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor. Ett 20-tal personer skadas svårt varje vecka till följd av rattfylleriolyckor.

20 procent av trafikolyckorna i Sverige är orsakade av alkohol eller droger, enligt Trafikverket.

Polisen upptäcker rattfyllerister via rutinmässiga nykterhetskontroller (slumpmässiga utandningsprov), tips från allmänheten, genom riktade kontroller och på avvikande körbeteende.

Andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten minskat med 90 procent under de senaste 20 åren. Polisen får in allt färre tips om misstänkta rattfyllerifall.

I samband med Trafiknykterhetens dag delar MHF ut utmärkelsen Årets Trafikhjälte i samarbete med Körkortonline. Priset går till någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk- och olyckssituationer i trafiken.

Årets trafikhjälte 2022 var Jens Martinsson från Varberg som stoppade en rattfyllerist och visade prov på stort civilkurage.