Här kan du se Tylösandsseminariet Studio med temat ”Alkohol & droger i trafiken - Ett gemensamt ansvar för säkra resor” i efterhand

Här finns föreläsarnas presentationer

Program Tylösandsseminariet Studio ”Alkohol & droger i trafiken – Ett gemensamt ansvar för säkra resor” 10 april

Block 1 Välkomna till Tylösandsseminariet Studio
09:00 Inledning. Tomas Jonsson och Lars Olov Sjöström, MHF. Moderator Sverker Olofsson.

Block 2 Hur ser läget ut när det kommer till alkohol och droger i trafiken och på arbetet?
09:05 Magnus Lindholm, Trafikverket. Redogör för utvecklingen av alkohol och droger i vägtrafikolyckor.

09:10 Alkohol och narkotika i trafiken och i arbetslivet presenteras av Lars Olov Sjöström och Tomas Jonsson, MHF.

09:20 Åsa Forsman, VTI, presenterar en ny rapport som redogör för läget när det kommer till alkohol, narkotika och trafikfarliga mediciner i dödsolyckor.

09:30 Felicia Ekegren delar med sig om det värsta som kan hända en förälder. Hennes dotter Siri 5 år dödades av en rattfyllerist.

Block 3 Åtgärder inom rättsväsendet och kommuner
09:45 Så jobbar polisen för att den påverkade föraren inte skall återfalla i brott. Jonas Rutgersson, Polisen, berättar om framgångarna med Smadit (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) i Polisregion Stockholm.

09.55 Enkät på stan: Har du någon gång tipsat polisen om rattfylleribrott?

10:00 Smadit en viktig metod för att minska återfall inom rattfylleri, men också en del av kommunernas brottsförebyggande arbete. Fredrik Törnborg, trygghetssamordnare på Valdemarsviks kommun, berättar om hur de arbetar med Smadit.

10:10 Nu minskas tiden från brott till dom i hela Sverige med snabbare lagföring. Ester Omarsdottir, Skövde Åklagarmyndigheterna, redogör för vad det innebär med den nya lagstiftningen om snabbare lagföring.

10:20 Snabbtestning av drogpåverkan i trafiken och inom arbetslivet kommer allt närmare. Ny SIS-standard är på gång. Lars Olov Sjöström, MHF.

10:30 Panelsamtal med Åsa Forsman, Felicia Ekegren, Jonas Rutgersson, Ester Omarsdottir, Lars Olov Sjöström.

10:45-10:55 10 minuters PAUS

Block 4 Åtgärder inom företag och organisationer
10:55 Från den 1 januari 2025 ska bilar som myndigheter äger eller leasar vara utrustade med alkolås. Josefine Montelius,  utredare väg- och järnväg, Transportstyrelsen, berättar om hur man ligger till.

11:00 Tomas Jonsson presenterar MHF:s nya handbok för införande av alkohol- och drogkontroller i arbetslivet. Handboken riktar sig till Sveriges kommuner, regioner och företag.

11:05 Malin Holländer, Södra Skogsägarna, redogör för hur de har tänkt vid införandet av ankomstkontroller samt hur många berusade personer de ertappar idag.

11:15 Anders Helander redogör för Karolinska universitetslaboratoriets ökning av förekomst av påverkan av narkotika inom arbetslivet.

11:25 Vård och rehabilitering i stället för fängelse. Idag stoppas många innan ett rattfylleribrott har begåtts, Fredrik Sparring, företagsläkare på Avonova berättar om nya effektiva metoder för att behandla anställda med alkohol- och drogproblem inom näringslivet.

Block 5 Andra problemområden
11:35 Cykelförmåga under påverkan av alkohol. Hur stort är problemet med berusade förare på cykel, borde vi införa en promillegräns för cykel, Henriette Warner Walén, VTI, presenterar en ny rapport.

Block 6 Panelsamtal
11:40 Panelsamtal med Malin Holländer, Tomas Jonsson, Fredrik Sparring samt Anders Helander.

11:55 Avslutning Tomas Jonsson och Lars Olov Sjöström, MHF.

Klicka här för att anmäla dig till Tylösandsseminariets nyhetsbrev, så missar du inga nyheter om kommande seminarier.

Behandling av personuppgifter
MHF ansvarar för all behandling av personuppgifter som sker inom MHF:s och Tylösandsseminariets verksamhet. MHF tillämpar dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR) med kompletterande lagstiftning.

Om du har ytterligare frågor om hur personuppgifter behandlas hos MHF är du välkommen att kontakta oss. Läs även mer här MHF:s integritetspolicy

Här kan du se Tylösandsseminariet Studio "Ökat säkert aktivt resande" i efterhand

Var först med att få ny information om Tylösandsseminariet!

Klicka på länken för att registrera dig för Tyslösandsseminariet nyhetsbrev – Klicka här

Här finner du föreläsarnas Powerpoints

Här kan du titta på inspelningen av Tylösandsseminariet Studio ”Gör den säkra bussresan säkrare” som ägde rum den 15 juni 2023.

 

Tylösandsseminariet 2023 – nu i ett nytt spännande format

 

Snart är Tylösandsseminariet Studio tillbaka. Boka in den 24 oktober i kalendern. I det andra seminariet för året ska vi fördjupa oss i det spännande temat: ”Ökat säkert aktivt resande” med fokus på fotgängare och cykklister. Missa inte det!

Det första seminariet med temat: Gör den säkra bussresan säkrare ägde rum den 15 juni 2023. Se det inspelade seminariet ovan.

I år satsar Tylösandsseminariet på ett nytt koncept – Tylösandsseminariet Studio. En nyhet är att seminariet under 2023 inte bara arrangeras en gång, utan det sänds flera seminarier under året. I varje seminarium fördjupar vi oss i olika teman inom trafiksäkerhetsområdet.

Tylösandsseminariet Studio bjuder dig på digitala seminarier som sänds från en professionell TV-studio med föreläsningar, intervjuer, tv-inslag, debatter och paneler. Föreläsarna kommer att finnas både på plats i studion och via länk. Det ger deltagarna möjlighet att direkt ställa frågor till föreläsarna.

Allt detta för att skapa en härlig mix för en intressant och varierande upplevelse. Tylösandsseminariet Studio ger dig det senaste inom olika teman inom trafiksäkerhet.

Läs hela programmet här från Gör den säkra bussresan säkrare

Varmt välkomna till Tylösandsseminariet Studio!

Här finner du svaren på tittarnas chattfrågor

 

Här finner du föreläsarnas Powerpoints

Trafiksäkra persontransporter – Trafikverket

Bältesanvändning i buss- Folksam

Hastighetsstyrning med hjälp av geofencing- SCA

Vikten av en genomarbetad säkerhetskultur – BiVab & Vårgårda Buss

Scanias Säkerhetssystem – Scania

Nyktra och drogfria bussresor, uppföljning och utmaningar – MHF

Vad visar olycksstatistiken? – Transportstyrelsen

Om Tylösandsseminariet

Tylösandsseminariet är ett trafiksäkerhetsseminarium som arrangerats av MHF varje år sedan 1957. Under dessa år har seminariet utvecklats till att bli en självklar del av Sveriges trafiksäkerhetsarbete. Tylösandsseminariet vänder sig till dig som berörs av trafiksäkerhetsfrågor. Målet är att ge dig som är verksam inom detta område ny inspiration och mer fakta för att göra vägtrafiken människovänligare.

Tylösandsseminariet erbjuder en attraktiv mötesplats för kunskapsinhämtning, erfarenhetsutbyte och dialog för alla inom trafiksäkerhetsområdet. Konferensen är ett nav som vidareutvecklar och formar svensk trafiksäkerhet genom att välkomna och samla alla aktörer, både företag, myndigheter och frivilligorganisationer.