Johannes Lybäck – Årets Trafikhjälte 2021

Grävmaskinisten Johannes är Årets Trafikhjälte 2021.

Motiveringen lyder: 

”Johannes visade handlingskraft och civilkurage genom att med sin grävmaskin effektivt stoppa en rattfyllerist från att fortsätta sin farliga färd.”

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Johannes Lybäck som får utmärkelsen.

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna i sociala medier. Det slutliga valet göras av en jury från MHF.

–Det var som vanligt flera kandidater som var värda priset, men Johannes fick överlägset flest röster, säger MHF:s VD Göran Sydhage, som kommer att dela ut priset.

Så här gick det till när Johannes ingrep och stoppade rattfylleristen

Johannes arbetade nattetid med sin grävmaskin vid ett vägarbete. Plötsligt körde en skåpbil in i den skyddsbil som skyddar vägarbetarna.

När Johannes kollega närmade sig bilisten så försökte föraren köra därifrån. Han körde långsamt och ryckigt. Kollegan kom ikapp och kände genom den öppna fönsterrutan att föraren luktade sprit. Då ropade kollegan till Johannes att försöka stoppa bilen.

Sagt och gjort så körde Johannes rakt ut i vägen och spärrade vägen med sin grävmaskin, och när bilisten försökte smita igenom ändå vred Johannes samtidigt skopan så att den hamnade bakom skåpbilen.

Då förstod bilisten att det var kört och stängde av motorn och gav ifrån sig bilnyckeln.

Johannes ringde polisen som var på plats inom fem minuter, och mannen togs in misstänkt för flera trafikbrott som rattfylleri, vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

– Det kändes bra att få stopp på honom. Om han kört vidare mot Ekerö centrum vet man inte vad som kunnat hända, För mig är det en självklar grej att gripa in om det är något, säger Johannes Lybäck.

MHF är stolta över att kunna dela ut utmärkelsen till trafikhjältar, och tacksamma till Körkortonline.se som sponsrar priset.

Fortsätt att nominera trafikhjältar till kommande år!

 


 

Tidigare års trafikhjältar

Årets Trafikhjälte 2020 – Plogade in misstänkt rattfyllerists bil i snövall.

2020 utsågs Kristoffer Lundkvist till Årets Trafikhjälte. Motiveringen lyder:

”Har visat civilkurage och handlingskraft genom att med snö och snöplog hindrat en rattfyllerist att flytta sin bil”

2020 var är det Kristoffer Lundkvist från Rosvik, Piteå som fick utmärkelsen.

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna i sociala medier. Slutresultatet avgörs via en viktning av inkomna röster och MHF:s interna jury.

–I år fick vi in ovanligt många röster. Rattfylleri är något som engagerar allmänheten, säger Lena Mörk, projektledare hos MHF som står bakom priset.

 

Så här gick det till när Kristoffer stoppade en rattfyllerist

Snöplogen som Kristoffer körde. Foto: Privat.

Kristoffers sambo Elin såg i vintras en bil komma farande mot henne i oroväckande hög fart. Bilen körde ner i diket. Ut ur fordonet steg en man som såg ut att vara märkbart berusad. Han kunde knappt stå på benen men presenterade sig med namn. Hon skällde ut mannen, fick honom att lämna bilen och i stället ta sig hem till fots.

När Elin kom hem ringde hon sin make Kristoffer. Han visste vem den misstänkte mannen var när han hörde namnet.

Kristoffer som jobbar med att skotta snö och var ute på plogrunda släppte arbetet och åkte till mannens bostad. Där sade Kristoffer åt honom att låta bilen stå kvar i diket.

När Kristoffer efter arbetspasset åkte hemåt med sitt plogfordon och passerade platsen där Elin nästan blivit påkörd såg han att den misstänkte rattfylleristen var där. Han satt bakom ratten och försökte få loss bilen ur diket för att köra från platsen.

Då fattade Kristoffer ett snabbt beslut och satte i plogbladet och körde mot bilen i diket. På så sätt lyckades han trycka in bilen mot snövallen så den satt fast.

Kristoffer ringde polisen och försökte att hålla mannen kvar på platsen. Den misstänkte rattfylleristen lyckades smita men kunde ändå gripas av polisen senare på kvällen.

 

MHF välkomnar nomineringar till Årets Trafikhjälte under hela året. Maila förslag, där personen och handlingen beskrivs.

Cathomen från Domsjö blev Årets Trafikhjälte 2019

Årets Trafikhjälte 2019: Cathomen Nordgren

Motiveringen lyder: ”Har genom snabbtänkthet, civilkurage och handlingskraft hindrat en rattfyllerists framfart genom att med sin egen bil spärra vägen”

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Denne är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka.

Cathomen hörde polissirener i sitt stillsamma bostadsområde och såg en bil köra i hög fart genom området med polisen hack i häl. Då sprang han ut och placerade ut sin egen bil mitt på vägen, ifall de skulle komma tillbaka.

Och det gjorde de. Strax efter kommer bilarna tillbaka igen på ett andra varv. Eftersom Cathomens bil då spärrade vägen tvingades den första bilen ner i diket och färden fick ett snabbt slut. Föraren i den dikeskörda bilen lämnade sin bil till fots, men hanns strax upp av polisen. Det visade sig vara en rattfyllerist.

Priset delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av en kontant belöning, ett diplom samt en vacker hedersutmärkelse i form av en droppe i glas.

Andreas Ross från Nybro blev Årets Trafikhjälte 2018

Han stoppade med hjälp av sin lastbil en rattfyllerist från att skada andra.

Priset består, förutom ett diplom, också av en glasstatyett föreställande en blå vattendroppe och en check på 10 000 kronor.

Andreas vann med god marginal när de över 200 000 följarna på facebooksidan ”Jag vill inte förlora vänner och familj. Kör inte full” röstade om vem som skulle bli årets trafikhjälte.

Efter en polisjakt på en bilist som uppträdde aggressivt och vårdslöst körde föraren plötsligt ur en rondell in på en enfilig väg mot mötande trafik. Andreas Ross agerade blixtsnabbt och lyckades klämma fast bilen mot ett räcke med sin lastbil. Han hade flera personbilar bakom sig, och om bilen hade tagit sig förbi honom hade det kunnat sluta riktigt illa.

Han har redan hyllats av Karlskronapolisen, nu stämmer MHF in i hyllningskören.

Motivering:
Med stort mod och sinnesnärvaro har Andreas Ross handgripligen visat prov på civilkurage. Han är en förebild och vi hoppas att han kan inspirera andra att ingripa när någon behöver en medmänniska för att förhindra en trafikolycka.

Årets Trafikhjälte utses i samband med Trafiknykterhetens Dag i maj.