Vem blir Årets Trafikhjälte 2021?

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Denne är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka.

Vill du nominera någon som du tycker stämmer in på den beskrivningen? maila info@mhf.se

Tidigare års trafikhjältar

Årets Trafikhjälte 2020 – Plogade in misstänkt rattfyllerists bil i snövall.

2020 utsågs Kristoffer Lundkvist till Årets Trafikhjälte. Motiveringen lyder:

”Har visat civilkurage och handlingskraft genom att med snö och snöplog hindrat en rattfyllerist att flytta sin bil”

2020 var är det Kristoffer Lundkvist från Rosvik, Piteå som fick utmärkelsen.

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna i sociala medier. Slutresultatet avgörs via en viktning av inkomna röster och MHF:s interna jury.

–I år fick vi in ovanligt många röster. Rattfylleri är något som engagerar allmänheten, säger Lena Mörk, projektledare hos MHF som står bakom priset.

 

Så här gick det till när Kristoffer stoppade en rattfyllerist

Snöplogen som Kristoffer körde. Foto: Privat.

Kristoffers sambo Elin såg i vintras en bil komma farande mot henne i oroväckande hög fart. Bilen körde ner i diket. Ut ur fordonet steg en man som såg ut att vara märkbart berusad. Han kunde knappt stå på benen men presenterade sig med namn. Hon skällde ut mannen, fick honom att lämna bilen och i stället ta sig hem till fots.

När Elin kom hem ringde hon sin make Kristoffer. Han visste vem den misstänkte mannen var när han hörde namnet.

Kristoffer som jobbar med att skotta snö och var ute på plogrunda släppte arbetet och åkte till mannens bostad. Där sade Kristoffer åt honom att låta bilen stå kvar i diket.

När Kristoffer efter arbetspasset åkte hemåt med sitt plogfordon och passerade platsen där Elin nästan blivit påkörd såg han att den misstänkte rattfylleristen var där. Han satt bakom ratten och försökte få loss bilen ur diket för att köra från platsen.

Då fattade Kristoffer ett snabbt beslut och satte i plogbladet och körde mot bilen i diket. På så sätt lyckades han trycka in bilen mot snövallen så den satt fast.

Kristoffer ringde polisen och försökte att hålla mannen kvar på platsen. Den misstänkte rattfylleristen lyckades smita men kunde ändå gripas av polisen senare på kvällen.

 

MHF välkomnar nomineringar till Årets Trafikhjälte under hela året. Maila förslag, där personen och handlingen beskrivs.

Cathomen från Domsjö blev Årets Trafikhjälte 2019

Årets Trafikhjälte 2019: Cathomen Nordgren

Motiveringen lyder: ”Har genom snabbtänkthet, civilkurage och handlingskraft hindrat en rattfyllerists framfart genom att med sin egen bil spärra vägen”

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Denne är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka.

Cathomen hörde polissirener i sitt stillsamma bostadsområde och såg en bil köra i hög fart genom området med polisen hack i häl. Då sprang han ut och placerade ut sin egen bil mitt på vägen, ifall de skulle komma tillbaka.

Och det gjorde de. Strax efter kommer bilarna tillbaka igen på ett andra varv. Eftersom Cathomens bil då spärrade vägen tvingades den första bilen ner i diket och färden fick ett snabbt slut. Föraren i den dikeskörda bilen lämnade sin bil till fots, men hanns strax upp av polisen. Det visade sig vara en rattfyllerist.

Priset delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av en kontant belöning, ett diplom samt en vacker hedersutmärkelse i form av en droppe i glas.

Andreas Ross från Nybro blev Årets Trafikhjälte 2018

Han stoppade med hjälp av sin lastbil en rattfyllerist från att skada andra.

Priset består, förutom ett diplom, också av en glasstatyett föreställande en blå vattendroppe och en check på 10 000 kronor.

Andreas vann med god marginal när de över 200 000 följarna på facebooksidan ”Jag vill inte förlora vänner och familj. Kör inte full” röstade om vem som skulle bli årets trafikhjälte.

Efter en polisjakt på en bilist som uppträdde aggressivt och vårdslöst körde föraren plötsligt ur en rondell in på en enfilig väg mot mötande trafik. Andreas Ross agerade blixtsnabbt och lyckades klämma fast bilen mot ett räcke med sin lastbil. Han hade flera personbilar bakom sig, och om bilen hade tagit sig förbi honom hade det kunnat sluta riktigt illa.

Han har redan hyllats av Karlskronapolisen, nu stämmer MHF in i hyllningskören.

Motivering:
Med stort mod och sinnesnärvaro har Andreas Ross handgripligen visat prov på civilkurage. Han är en förebild och vi hoppas att han kan inspirera andra att ingripa när någon behöver en medmänniska för att förhindra en trafikolycka.

Årets Trafikhjälte utses i samband med Trafiknykterhetens Dag i maj.