Katarina är Årets Trafikhjälte 2023

Årets Trafikhjälte Katarina visade stort mod och stoppade en rattfyllerist

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Katarina Borgström som får utmärkelsen.

Den 25 maj koras Katarina Borgström från Halmstad till Årets Trafikhjälte 2023.

Motiveringen lyder:

”Katarina Borgström har visat enastående civilkurage och handlingskraft, trots stor fara för sitt eget liv, genom att springa efter en bil med en påverkad förare. Fast hon blev påkörd och skadad när hon stoppade den berusade föraren säger hon att hon skulle göra det igen.”

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna bland MHF:s medlemmar. Det slutliga valet görs av en jury från MHF.

– Katarina har med risk för eget liv och med allvarliga skador som följd, gjort en otrolig insats och visat enastående civilkurage när hon stoppade en påverkad förare, säger Göran Roxhav, ledamot i MHF:s förbundsstyrelse.

Hör Katarina berätta om hennes hjälteinsats i MHF:s intervju i TV-klippet.

Så här gick det till när Katarina stoppade den påverkade föraren:

Katarina arbetar på ett apotek i Oskarström i Halmstads kommun.

– Det kommer in en kund som är väldigt onykter. Jag uppmärksammar att mannen sätter sig i en bil och tänker köra därifrån, berättar Katarina.

Katarina pratar med föraren och försöker hindra mannen från att köra ifrån parkeringen.

– Mannen skriker åt mig, att jag ska flytta på mig, så att han kan köra därifrån. När jag inte flyttar på mig, så kör han över min fot.

Fler personer försöker stoppa rattfylleristen, men han lyckas köra därifrån. Rattfylleristen stoppas senare av polisen.

Skulle du göra om det om du hamnade i samma situation?

– Ja, jag hade gjort det igen, oavsett följderna.

Priset Årets Trafikhjälte delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av ett kontant stipendium på 10 000 kronor samt ett diplom.

Diplom och vinnarcheck har delats ut. Prisutdelare: Angelica Ljung, ledamot i MHF:s förbundsstyrelse. Årets Trafikhjälte sponsras av https://korkortonline.se/

 

 

 

Jens är Årets Trafikhjälte 2022

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Jens Martinsson som får utmärkelsen.

Motiveringen lyder:

”Har visat civilkurage och handlingskraft genom att följa efter och stoppa en påverkad förare som var en fara för andra trafikanter”

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Jens Martinsson som får utmärkelsen.

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna bland MHF:s medlemmar. Det slutliga valet görs av en jury från MHF.

–I år var det extra svårt att välja en vinnare, eftersom så många uppträtt som sanna hjältar under det gångna året. Det var som vanligt flera kandidater som var värda priset, men till slut valde vi Jens, säger MHF:s Förbundsordförande Annette Fagerholm Ahlholm, som varit med i juryn.

Så här gick det till när Jens stoppade den påverkade föraren:

–Jag såg när hon kom åkande och reagerade när hon körde upp på en refug. Hon klarade precis vägskylten, därefter höll hon på att köra ner ett byggstaket, säger Jens. Då förstod jag att något var fel och ringde direkt till 112. Jag följde efter henne och hon höll på att krocka vid flera tillfällen. När hon körde in i ett parkeringsgarage så följde jag och en annan bil efter och vi blockerade henne så hon inte kom ut. Då försökte hon smita och backade in i min bil. Jag går då ut och konfronterar henne för att se om hon mår dåligt eller vad det var som var fel. När hon förstod att polisen var på väg försökte hon ännu en gång smita iväg och ytterligare en gång bucklar hon till min bil. Då tyckte jag att det fick vara nog och tog mig in i kupén och stängde av bilen och tog nycklarna.

Skulle du göra om det om du hamnade i samma situation?

–Självklart skulle jag göra om det. Hon var så påverkad att hon kunde ha skadat eller dödat något. Det viktiga är att ingen kom till skada, säger Jens Martinsson – Årets Trafikhjälte 2022.

Priset delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av ett kontant stipendium på 10 000 kronor samt ett diplom.
Diplom och vinnarcheck har delats ut. Prisutdelare: Jonas Bengtsson. Ledamot i MHF:s förbundsstyrelse

Årets Trafikhjälte sponsras av https://korkortonline.se/

 

 

 

Johannes Lybäck – Årets Trafikhjälte 2021

Grävmaskinisten Johannes är Årets Trafikhjälte 2021.

Motiveringen lyder: 

”Johannes visade handlingskraft och civilkurage genom att med sin grävmaskin effektivt stoppa en rattfyllerist från att fortsätta sin farliga färd.”

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Johannes Lybäck som får utmärkelsen.

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna i sociala medier. Det slutliga valet göras av en jury från MHF.

–Det var som vanligt flera kandidater som var värda priset, men Johannes fick överlägset flest röster, säger MHF:s VD Göran Sydhage, som kommer att dela ut priset.

Så här gick det till när Johannes ingrep och stoppade rattfylleristen

Johannes arbetade nattetid med sin grävmaskin vid ett vägarbete. Plötsligt körde en skåpbil in i den skyddsbil som skyddar vägarbetarna.

När Johannes kollega närmade sig bilisten så försökte föraren köra därifrån. Han körde långsamt och ryckigt. Kollegan kom ikapp och kände genom den öppna fönsterrutan att föraren luktade sprit. Då ropade kollegan till Johannes att försöka stoppa bilen.

Sagt och gjort så körde Johannes rakt ut i vägen och spärrade vägen med sin grävmaskin, och när bilisten försökte smita igenom ändå vred Johannes samtidigt skopan så att den hamnade bakom skåpbilen.

Då förstod bilisten att det var kört och stängde av motorn och gav ifrån sig bilnyckeln.

Johannes ringde polisen som var på plats inom fem minuter, och mannen togs in misstänkt för flera trafikbrott som rattfylleri, vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

– Det kändes bra att få stopp på honom. Om han kört vidare mot Ekerö centrum vet man inte vad som kunnat hända, För mig är det en självklar grej att gripa in om det är något, säger Johannes Lybäck.

MHF är stolta över att kunna dela ut utmärkelsen till trafikhjältar, och tacksamma till Körkortonline.se som sponsrar priset.

Fortsätt att nominera trafikhjältar till kommande år!

 


 

Tidigare års trafikhjältar

Årets Trafikhjälte 2020 – Plogade in misstänkt rattfyllerists bil i snövall.

2020 utsågs Kristoffer Lundkvist till Årets Trafikhjälte. Motiveringen lyder:

”Har visat civilkurage och handlingskraft genom att med snö och snöplog hindrat en rattfyllerist att flytta sin bil”

2020 var är det Kristoffer Lundkvist från Rosvik, Piteå som fick utmärkelsen.

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte.

–I år fick vi in ovanligt många röster. Rattfylleri är något som engagerar allmänheten, säger Lena Mörk, projektledare hos MHF som står bakom priset.

 

Så här gick det till när Kristoffer stoppade en rattfyllerist

Snöplogen som Kristoffer körde. Foto: Privat.

Kristoffers sambo Elin såg i vintras en bil komma farande mot henne i oroväckande hög fart. Bilen körde ner i diket. Ut ur fordonet steg en man som såg ut att vara märkbart berusad. Han kunde knappt stå på benen men presenterade sig med namn. Hon skällde ut mannen, fick honom att lämna bilen och i stället ta sig hem till fots.

När Elin kom hem ringde hon sin make Kristoffer. Han visste vem den misstänkte mannen var när han hörde namnet.

Kristoffer som jobbar med att skotta snö och var ute på plogrunda släppte arbetet och åkte till mannens bostad. Där sade Kristoffer åt honom att låta bilen stå kvar i diket.

När Kristoffer efter arbetspasset åkte hemåt med sitt plogfordon och passerade platsen där Elin nästan blivit påkörd såg han att den misstänkte rattfylleristen var där. Han satt bakom ratten och försökte få loss bilen ur diket för att köra från platsen.

Då fattade Kristoffer ett snabbt beslut och satte i plogbladet och körde mot bilen i diket. På så sätt lyckades han trycka in bilen mot snövallen så den satt fast.

Kristoffer ringde polisen och försökte att hålla mannen kvar på platsen. Den misstänkte rattfylleristen lyckades smita men kunde ändå gripas av polisen senare på kvällen.

 

MHF välkomnar nomineringar till Årets Trafikhjälte under hela året. Maila förslag, där personen och handlingen beskrivs.

Cathomen från Domsjö blev Årets Trafikhjälte 2019

Årets Trafikhjälte 2019: Cathomen Nordgren

Motiveringen lyder: ”Har genom snabbtänkthet, civilkurage och handlingskraft hindrat en rattfyllerists framfart genom att med sin egen bil spärra vägen”

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Denne är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka.

Cathomen hörde polissirener i sitt stillsamma bostadsområde och såg en bil köra i hög fart genom området med polisen hack i häl. Då sprang han ut och placerade ut sin egen bil mitt på vägen, ifall de skulle komma tillbaka.

Och det gjorde de. Strax efter kommer bilarna tillbaka igen på ett andra varv. Eftersom Cathomens bil då spärrade vägen tvingades den första bilen ner i diket och färden fick ett snabbt slut. Föraren i den dikeskörda bilen lämnade sin bil till fots, men hanns strax upp av polisen. Det visade sig vara en rattfyllerist.

Priset delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av en kontant belöning, ett diplom samt en vacker hedersutmärkelse i form av en droppe i glas.

Andreas Ross från Nybro blev Årets Trafikhjälte 2018

Han stoppade med hjälp av sin lastbil en rattfyllerist från att skada andra.

Priset består, förutom ett diplom, också av en glasstatyett föreställande en blå vattendroppe och en check på 10 000 kronor.

Andreas vann med god marginal när de över 200 000 följarna på facebooksidan ”Jag vill inte förlora vänner och familj. Kör inte full” röstade om vem som skulle bli årets trafikhjälte.

Efter en polisjakt på en bilist som uppträdde aggressivt och vårdslöst körde föraren plötsligt ur en rondell in på en enfilig väg mot mötande trafik. Andreas Ross agerade blixtsnabbt och lyckades klämma fast bilen mot ett räcke med sin lastbil. Han hade flera personbilar bakom sig, och om bilen hade tagit sig förbi honom hade det kunnat sluta riktigt illa.

Han har redan hyllats av Karlskronapolisen, nu stämmer MHF in i hyllningskören.

Motivering:
Med stort mod och sinnesnärvaro har Andreas Ross handgripligen visat prov på civilkurage. Han är en förebild och vi hoppas att han kan inspirera andra att ingripa när någon behöver en medmänniska för att förhindra en trafikolycka.

Årets Trafikhjälte utses i samband med Trafiknykterhetens Dag i maj.