Formulär för funktionärer

Är du funktionär i MHF? Här beställer du flygblad och annat material till Trafiknykterhetens dag. Sista beställningsdag är 15 mars.

 

 

Ca 1000 personer skadas och cirka 80 personer dör varje år i Sverige på grund av rattfylleri. Räknar man in drograttfylleriet och mörkertalet är siffran betydligt större. Alla som drabbas av rattfylleri har närstående som också får sina liv förändrade för alltid efter en olycka. Många av dem som blåser positivt i polisens sållningsinstrument har ett pågående risk- eller missbruk. I Sverige sker idag c:a 500 fyllekörningar i timmen.

Trafiknykterhetens Dag grundades 2002 och är en dag då hela Sverige skänker en tanke till alla de som drabbats av rattfylleriolyckor och deras anhöriga. Manifestationer mot rattfylleri äger rum i hela landet. Ett större riksevent arrangeras också varje år någonstans i Sverige och på nyheterna talar man om rattfylleri-problematiken och dess konsekvenser i Sverige under hela dagen. Dessutom genomför polisen denna dag en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet. Huvudarrangörerna MHF och MADD står bakom Trafiknykterhetens Dag tillsammans med ett flertal samarbetspartners.

2019 infaller Trafiknykterhetens Dag den 14 maj.

 

Syften med Trafiknykterhetens Dag:

1) Att lyfta fram anhöriga till alla de som dött i rattfylleriolyckor eller drograttfylleriolyckor, samt de som själv drabbats och fått skador som kommer drabba dem resten av livet.

2) Att lyfta fram problematiken att allt för få anhöriga till rattfyllerister anmäler en närstående som upprepade gånger kör berusad.

Flera aktörer tillsammans med MHF och MHF:s nätverk för rattfylleridrabbade; MADD står bakom Trafiknykterhetens Dag.

På Trafiknykterhetens Dag avslöjas också vem som blivit Årets Trafikhjälte.