2024 infaller Trafiknykterhetens Dag den 21 maj.

Trafiknykterhetens Dag innebär att MHF:are och samarbetspartners delar ut material för att uppmärksamma rattfylleriet.

Varje år skadas cirka 1 000 personer allvarligt och cirka 80 personer dör i Sverige på grund av rattfylleri. Räknar man in drograttfylleriet och mörkertalet är siffran betydligt större. Alla som drabbas av rattfylleri har närstående som också får sina liv förändrade för alltid efter en olycka. Många av dem som blåser positivt i polisens sållningsinstrument har ett pågående risk- eller missbruk. I Sverige sker idag c:a 500 fyllekörningar i timmen.

Trafiknykterhetens Dag grundades 2002 och är en dag då hela Sverige skänker en tanke till alla de som drabbats av rattfylleri och deras anhöriga. Manifestationer mot rattfylleri äger rum i hela landet. Ett större riksevent arrangeras också varje år någonstans i Sverige och på nyheterna talar man om rattfylleri-problematiken och dess konsekvenser i Sverige under hela dagen. Dessutom genomför polisen denna dag en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet. Huvudarrangörer är MHF och MADD, nätverket för rattfylleridrabbade tillsammans med ett flertal samarbetspartners.

Syften med Trafiknykterhetens Dag:

1) Att lyfta fram anhöriga till alla de som dött i rattfylleriolyckor eller drograttfylleriolyckor, samt de som själv drabbats och fått skador för resten av livet.

2) Att lyfta fram att rattfylleri är en av de största enskilda orsakerna till dödliga trafikolyckor.

3) Att lyfta fram problematiken att allt för få anhöriga till rattfyllerister anmäler en närstående som upprepade gånger kör berusad.