Internationellt körkort behövs om du vill köra bil i USA eller Thailand

Planerar du att köra bil eller motorcykel under semestern i USA eller i något annat land utanför Europa?

Då behöver du ett internationellt körkort (IKK). Om du däremot ska köra bil i Europa då klarar du dig med ditt svenska körkort. Du måste ha ett svenskt körkort för att kunna skaffa ett internationellt körkort, som fungerar som en översättning av ditt svenska körkort. Det internationella körkortet gäller bara för de behörigheter du har på ditt svenska körkort. Det finns två typer av internationella körkort – ett ettårigt och ett treårigt, då vissa länder kräver ettåriga och vissa treåriga.

– Många har inte koll på att de behöver ett internationellt körkort om de ska köra bil eller mc utanför Europa, säger Carina Carlsson, kontorist på MHF. Hon utfärdar internationella körkort för MHF.

USA, Australien och Thailand är de populäraste länderna man behöver internationellt körkort till

– Om du ska hyra bil i USA kräver hyrbilsfirman att du har ett internationellt körkort och om du blir stoppad av amerikansk polis måste du kunna visa upp ett internationellt körkort, förklarar Carina Carlsson.

– I Thailand gäller inte försäkringen om en trafikolycka sker och du saknar ett giltigt Internationellt körkort. Som MHF-medlem får du rabatt när du ansöker om internationellt körkort hos MHF.

– 100 kronor sparar man som medlem på det ordinarie priset och 100 kronor på express, berättar Carina Carlsson.

Vilka tider på året är det som flest ska ut och bilsemestra?

– Vi får flest ansökningar om IKK inför sommaren samt innan jul och tiden precis efter jul, säger Carina Carlsson. MHF vill ha din ansökan om internationellt körkort minst tio dagar i förväg. Om du skulle vara ute i sista minuten, då kan MHF ändå ordna ett IKK, men då läggs det på extra avgifter.

– Vi utfärdar några sådana körkort i veckan; express, eller om det är riktigt bråttom; il-express, berättar Carina Carlsson. Information om hur du ansöker om internationellt körkort hittar du på www.mhf.se. Där kan du också läsa om det land du ska resa till kräver ett ettårigt eller ett treårigt körkort.

– Det är många som reser till både USA och Australien. Då brukar vi utfärda ett ettårigt, eftersom Australien godkänner både ettåriga och treåriga Internationella körkort, säger Carina Carlsson.

– Du som har frågor om Internationella körkort är välkommen att ringa till oss på MHF.

MHF har 17 lokala ombud runtom i landet som utfärdar internationella körkort

– Genom att vi har lokala ombud kan du få service där du bor, säger Carina Carlsson. – Ring och ta kontakt med ditt närmaste ombud. På www.mhf.se hittar du en lista med MHF:s lokala ombud. Ernst-Olof Olsson är ett av dem. MHF Göteborg har ett kontor i Askim, som är öppet två förmiddagar i veckan för de som behöver internationella körkort.

– MHF är den enda organisation som har ett kontor i Göteborgsområdet där man kan få hjälp på plats med ett internationellt körkort, berättar ErnstOlof Olsson. – Det är många som åker till Thailand varje år och eftersom det landet kräver det ettåriga körkortet, så återkommer de kunderna till oss årligen.

Internationellt körkort till USA, Thailand och Australien skapas i Göteborg

Han använder sig av dator för att göra körkorten, för det behövs särskilda program och en speciell skrivare. Vilka är de vanligaste frågorna som du får om internationellt körkort?

– Folk ringer och frågar när jag är på plats, vad de behöver ha med sig för material och vad det kostar, säger Ernst-Olof Olsson. Har du fått utfärda Internationella körkort till något ovanligt land?

– Ibland har jag kunder som ska resa till mer ovanliga länder, det har varit exempelvis Vietnam och Kuba. Ernst-Olof Olsson är född 1937 och blev medlem i MHF 1972. Han började göra internationella körkort i mitten på 1990-talet.

– Jag tycker att det är roligt, det är ett intresse man har, berättar Ernst-Olof Olsson. – Jag gör det här helt idéellt. Det blir en liten vinst på de internationella körkort vi utfärdar, det gör det möjligt för MHF Göteborg att ha en egen lokal.

Internationella körkort i Ljungby

Enligt Transportstyrelsen var startskottet för internationella körkort i Sverige förändringar av den dåvarande körkortsförordningen som trädde i kraft den 1 juni 1989. Det har alltid varit organisationer som har gjort internationella körkort i Sverige, det har aldrig någon myndighet ägnat sig åt. Bengt Swahn i Ljungby är ett av MHF:s lokala ombud. Han gör internationella körkort helt idéellt.

– Utfärdandet av internationella körkort är en av MHF Ljungbys inkomstkällor, säger Swahn. Han använder sig av skrivmaskin för att göra de internationella körkorten. – På sommaren när MHF:s kansli i Stockholm har stängt under några veckor, då får jag ibland hjälpa till och utfärda Internationella körkort för andra delar av landet, berättar han. Bengt Swahn började göra internationella körkort för MHF:s räkning i slutet på 1980-talet. Då jobbade han som polis i Ljungby. – När folk kom in och skulle ordna pass hos polisen, då frågade de efter ett internationellt körkort också. Då sa mina kollegor: gå in till Bengt så fixar han det, minns Swahn.

Mer information om internationella körkort

Priser och regler för internationella körkort

Lokala ombud som gör internationellt körkort där du bor

Blankett för ansökan för internationellt körkort

Vilket internationellt körkort behövs i USA, Thailand och övriga länder