Trevligt initiativ tyckte familjen Weiefors om Ta Paus. Emma och Henrik med döttrarna Alma och Ellen fikade hos MHF Malung. Gunnar Wärmedal bjöd på fika. Foto: Mari Haglund

Ta Paus är sommarens stora MHF-aktivitet. Sommarresenärer uppmanas att ta rast när de är ute och åker. MHF bjuder besökarna på fika och delar ut informationsmaterial om faror och distraktioner i trafiken som trötthet, alkohol och droger, trafikfarliga mediciner samt mobilanvändande.

MHF Malung kör Ta Paus på tre platser i sommar, vid rastplatsen Gullgråa, Nås vid E16, och i Älvdalen vid Spjutmodammen, riksväg 70. Den 31 juli stod MHF:arna Gunnar Wärmedal, Ann-Sofie Wik, Magnus Eriksson och Anders Wärmedal vid rastplatsen Hålia, E45/E16 söder om Malung.

– Vi brukar ha många besökare, runt ett hundratal på en dag, berättar Gunnar Wärmedal.
– Det kan nog bli en del som stannar till här idag. Många är nog på väg till cruisingen – Classic Car Week Rättvik, inflikar Anders Wärmedal.
– Det är roligt att vara ute på Ta Paus som funktionär när det kommer mycket folk, det är alltid kul att prata med folk, säger Magnus Eriksson.

MHF Malung har lagt ut MHF-material på ett bord som trafikanterna kan ta del av som Sommartrafik, Vägbingo, Ratta Ren Bergslagen och Motorföraren. Intill står utställningen Uppvaknandet som visar hur mycket alkohol olika drycker innehåller. Kaffe, hembakade bullar fyllda med kanel och äpplen samt marmeladrutor är en del av det goda fika som besökarna bjuds på.

Malungsbon Mats Larsson tittade förbi och sa hej till Gunnar Wärmedal och fick med sig lite informationsmaterial.
Familjen Weiefors har varit på fjällsemester i Sälen. Emma och Henrik Weiefors med döttrarna Alma och Ellen stannade till för att fika hos MHF Malung.
– Det här är ett väldigt trevligt initiativ, säger Emma.
Hur ofta tar ni raster när ni är ute och åker?
– Eftersom vi har barn blir det ofta, säger Henrik.

Hur viktig är Ta Paus?
– Ta Paus är betydelsefullt. Det får de som är ute och åker att stanna till lite grann hos MHF. Det är ett sätt att göra MHF och våra hjärtefrågor kända, säger Gunnar Wärmedal.

MHF Malung genomför många aktiviteter i sommar. Under augusti ska MHF-avdelningen vara med på Cityfesten i Malung och på dragracing i Dala-Järna. Sommarens största aktivitet är Flygfesten i Dala-Järna den 6–7 augusti. Evenemanget brukar ha runt 50 000 besökare.
– I år är första gången vi är med på Flygfesten. Vi kommer att demonstrera rattfyllerisimulatorn, en krocksläde samt en vältebil (i samarbete med MHF Gävle), berättar Gunnar Wärmedal.
– Det hoppas vi ska bli lyckat.

Text och foto: Mari Haglund