Cathomen är Årets Trafikhjälte

Cathomen Nordgren har utsetts till Årets Trafikhjälte. Han spärrade vägen under en polisjakt och hjälpte genom sitt ingripande polisen att stoppa en rattfyllerist.

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Denne är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka.

Cathomen Nordgren får årets utmärkelse som delas ut av MHF och Körkortonline.se. Motiveringen: ”Har genom snabbtänkthet, civilkurage och handlingskraft hindrat en rattfyllerists framfart genom att med sin egen bil spärra vägen”.

– Kul att bli årets trafikhjälte. Det var oväntat, säger Cathomen Nordgren.

Han bor i Domsjö, söder om Örnsköldsvik. Cathomen Nordgren var hemma och firade midsommar med sina vänner, när en bil kom körande i hög hastighet jagad av en polisbil.

– Jag tänkte att ifall han kommer ett varv till, ska jag försöka stoppa honom, berättar Cathomen.

– Jag backade ut min bil och ställde den mitt på vägen med varningsljus och framlyktorna påslagna. Sedan lämnade jag bilen.

På andra varvet väjde den jagade mannen för Cathomens bil och körde ned i diket. Efter att polisen jagat mannen till fots, kunde de gripa honom. Han greps misstänkt för rattfylleri.

– Det bor flera barnfamiljer i vårt område och just precis innan polisjakten, var några barn på väg ut och cykla, säger Cathomen.

– Jag var rädd att han skulle köra ihjäl barnen.

Cathomen tycker att det känns bra att de fick stopp på rattfylleristen innan det hände något allvarligt.

– Samtidigt är jag glad att inte han skadade sig, tänk om han kört in i min bil. Jag vill inte att någon ska komma till skada.

Priset Årets Trafikhjälte delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av ett stipendium på 10 000 kronor, ett diplom samt en hedersutmärkelse i form av en droppe i glas.

Text: Mari Haglund

Foto: Lars Olov Sjöström