Cirka 12 500 resor görs med rattfulla förare varje dygn på de svenska vägarna. Det motsvarar ungefär 500 rattfyllerikörningar i timmen. Ingen vill möta en alkohol- eller drogpåverkad förare på resan.

Det är viktigt om du ska dricka öl, vin eller snaps under påskfirandet, att du låter dina motorfordon stå kvar i garaget även dagen efter att du har druckit alkohol.

– Om du har festat rejält kvällen innan, ska du inte köra bil överhuvudtaget dagen efter. Du ska inte riskera ditt eller andras liv i trafiken, säger MHF:s projektledare Tomas Jonsson.

Gränsen för rattfylleri i Sverige är 0,2 promille alkohol i blodet. Du är inte en bra förare även om alkoholen har gått ur kroppen.

– Om du har druckit alkohol kvällen innan, så blir du väldigt trött dagen efter och får sämre reaktionsförmåga, säger Tomas Jonsson.

Det är svårt att säga något generellt om hur lång tid det tar för alkohol att gå ur kroppen och när man är en trafiksäker förare igen. Det skiljer från person till person.

– Om man är osäker, kan man testa sig med en bra alkomätare. Mätaren ska vara nykalibrerad under det senaste året, säger Tomas Jonsson.

Det är bra om alkomätaren uppfyller standarderna EN 15964 eller EN 16280, då vet man att det är en bra mätare.

MHF Test Lab är ett av tre ackrediterade provningslabb i världen för alkoholmätningsutrustning, där ingår konsumenttester av alkomätare. Du hittar en lista med rekommendationer över pålitliga och driftsäkra alkomätare på här.

Det är inte bara alkohol och droger som försämrar körförmågan. Trötthet är en sådan faktor. I ungefär en femtedel av alla trafikolyckor är trötthet en bidragande orsak visar forskning.

MHF:s råd för en säker påskresa är att du som förare ska vara nykter och drogfri, utvilad och inte använda mobilen när du kör.

– Tänk på att vara utvilad och att ta raster på resan. Turas gärna om att köra, säger Tomas Jonsson.
– Det viktigaste är att se till att du själv och alla andra i trafiken kommer fram på tryggt och säkert sätt.

MHF önskar alla en trevlig och trafiksäker påsk!