Det nya lektionsmaterialet ska ge ungdomar styrkan och insikten att aldrig köra alkohol- eller narkotikapåverkad, vägra åka med en påverkad förare och våga hindra andra från att köra påverkade. Foto: MostPhotos

Regeringen har gett Trafikverket ett långsiktigt uppdrag att genomföra insatser som avser medborgar- och trafikantinformation för ökad trafiksäkerhet.

– Inom uppdraget arbetar vi inom områden som är särskilt viktiga att påverka och stödja för att förbättra trafiksäkerheten, alkohol och narkotika är ett viktigt område, berättar Sofia Persson, utredningsledare vid Trafikverket som leder uppdraget.
– Som målgrupp är ungdomar en prioriterad grupp att öka kunskapen om alkohol och narkotika i trafiken hos.

Trafikverket har som en del av uppdraget tagit fram ett digitalt lektionsmaterial för lärare. Skolmaterialet är tänkt att inspirera och vägleda pedagoger till ett aktivt arbete mot alkohol och narkotika i trafiken.

– Lärare möter många ungdomar och kan göra skillnad och lärarnas insats är viktig. Genom materialet kan de ge ungdomar kunskap och mod att motverka rattfylleri, förklarar Sofia Persson.

Trafikverkets skolmaterial innehåller övningar, filmer och frågor som på olika sätt berör alkohol och narkotika i trafiken. Övningarna stödjer en samtalsbaserad undervisning för socialt och emotionellt lärande riktat till högstadie- och gymnasieungdomar.

Materialet består av fem lektioner för årskurs 7–9 samt fem lektioner för gymnasiet som kan användas som en av del den ordinarie undervisningen.

Hur kommer ni att sprida lektionsmaterialet till lärare och skolor?
– Materialet finns tillgängligt via trafikverket.se och på plattformen Gratis i skolan. Vi marknadsför det till lärare, skolledning och elevhälsa, berättar hon.

Genom skolmaterialet vill Trafikverket ge ungdomar styrkan och insikten att aldrig köra alkohol- eller narkotikapåverkad, vägra åka med en påverkad förare och våga hindra andra från att köra påverkade.
– Vi ser i mätningar att en stor andel av ungdomarna utsätter sig för alkohol och narkotika i trafiken, säger Sofia Persson.

Trafikverket mäter allmänhetens attityder i trafiksäkerhetsenkäten. 6 700 personer i åldrarna 16–84 år svarade på trafiksäkerhetsenkäten 2022.

I senaste trafiksäkerhetsenkäten svarade 18–19-åringarna såhär:
*13 procent av män 18–19 år har under det senaste året kört i samband med att de har druckit alkohol.
*14 procent av 18–19-åringarna har under det senaste året åkt med en förare som varit påverkad av alkohol.
*8 procent av 18–19-åringarna har under det senaste året åkt med en förare som varit påverkad av narkotika.

– Vi vet dessutom att 25–30 procent av de omkomna i trafiken dödas i en alkohol- eller narkotikarelaterad trafikolycka, säger Sofia Persson.
– Genom det här skolmaterialet ligger fokus på att hjälpa ungdomar att motstå social press, grupptryck och att lära sig att säga nej till alkohol och narkotika i trafiken.

Hur kommer ni att följa upp hur skolmaterialet används och vad det ger för resultat?
– Det kommer vi att göra när materialet har funnits tillgängligt ett tag. Vi kommer att följa upp både i vilket utsträckning det används och hur det tas emot av eleverna, säger Sofia Persson.
– Tidigare utvärderingar av liknande lektionsmaterial har gjorts genom en enkätstudie med eleverna.

De elever som deltog i lektionerna uppgav i en långtidsstudie i högre grad att de inte skulle åka med en onykter förare, och att de skulle ingripa och hindra en onykter kompis från att köra, än elever i kontrollskolor som inte fått den här undervisningen.

Du hittar lektionsmaterialet på gratisiskolan.se

Text: Mari Haglund
Foto: MostPhotos

Länkar
Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och narkotika i trafiken.

Trafikverkets trafiksäkerhetsenkät 2022

Trafikverket: Statistik rattfylleriolyckor