Ta Paus hos MHF Höga Kusten sommaren 2018.

– Besökarna uppskattar både vårt budskap om trafiknykterhet och att bli bjudna på fika, säger Gunnar Wärmedal, engagerad i MHF Malung.

I sommar kör MHF:s funktionärer Ta Paus på 45 platser i Sverige. Ta Paus fyller 20 år i år. Semestertrafikanterna uppmanas att ta rast när de är ute och åker. MHF bjuder besökarna på fika och delar ut informationsmaterial om faror och distraktioner i trafiken som trötthet, alkohol och droger, trafikfarliga mediciner samt mobilanvändande.

MHF Malung kör Ta Paus helgen 27–28 juli på rastplatsen Almasjön vid väg 66 och E16, söder om Malung. De brukar vara fem–sex MHF-funktionärer.

– Jag tycker att vi får bra respons från besökarna. De uppskattar att vi bjuder på gratis kaffe och hembakat fika, berättar Gunnar Wärmedal.
– Vårt budskap om att ta paus och nykterhet vid ratten har blivit mer och mer uppskattat. Jag tycker att det idag finns en större medvetenhet än tidigare om varför det är viktigt att vara trafiknykter.

MHF Malung delar ut Ta Paus-material till besökarna och visar utställningen Uppvaknandet.
– Vi brukar ha med promilleglasögonen, det är många som vill prova brillorna. Och vi brukar även ha med en alkomätare och visa hur den fungerar, säger Gunnar Wärmedal.

Många av Ta Paus-rastarna kommer från Norge.
– När de norska besökarna frågar vad MHF är för något, då brukar jag fråga om de känner till MA Rusfri Trafikk (MHF:s systerorganisation i Norge). Jag är imponerad av hur många av norrmännen som känner till vad MA är, säger Gunnar Wärmedal.

Text och foto: Mari Haglund