– Trafikens brottsoffer är en bortglömd grupp. Samhällets stöd fungerar inte särskilt bra, säger MHF:s trafiksäkerhetschef Lars Olov Sjöström.

Under 2019 omkom 53 personer till följd av alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor i Sverige. Det visar Trafikverkets djupstudier. Varje år skadas cirka 1 000 personer på grund av rattfylleri.

MHF ar rangerar sedan början av 2000-talet Trafiknykterhetens Dag varje år. Det är en dag då hela Sverige skänker en tanke till alla de som drabbats av rattfylleri och deras anhöriga.

Trafiknykterhetens Dag är den 27 maj. MHF har ett samarbete med Besikta, Opus och Bilbesiktningen. Besiktningsföretagen kommer att dela ut MHF:s flygblad under Trafiknykterhetens Dag på sina stationer.

– Det känns roligt och vi är tacksamma att de hjälper oss att sprida MHF:s budskap, berättar Lena Mörk, projektledare på MHF.
– MHF:s funktionärer kan göra en stor insats genom att lägga MHF-flygblad i brevlådor på sin ort under Trafiknykterhetens Dag, säger MHF:s vd Göran Sydhage.

I samband Trafiknykterhetens Dag brukar MHF och Körkortonline dela ut utmärkelsen Årets Trafikhjälte. Den som får priset Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Personen är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka.
– Planen är att vi ska presentera Årets Trafikhjälte den 27 maj, berättar Lena Mörk.

MHF brukar arrangera en riksmanifestation på Trafiknykterhetens Dag. Den fick ställas in i år på grund av covid-19.

MADD är ett nätverk för rattfylleridrabbade, som bildades genom MHF 2004.
– MADD har två huvudsyften, det ena är att vara ett kamratstödjande nätverk för rattfylleridrabbade. Där man stöttar och uppmuntrar varandra efter krasch, berättar Lars Olov Sjöström, som är trafiksäkerhetschef vid MHF.
– Det är värdefullt att träffa andra med liknande erfarenheter.

MADD har också som syfte att vara aktivister mot rattfylleri, genom opinionsbildning och att försöka påverka beslutsfattare.
– Det handlar om att påverka människors attityder och beteende kring rattfylleri. En särskilt viktig grupp att nå ut till är ungdomar, exempelvis blivande körkortstagare.

MHF och MADD har tagit fram broschyrer där drabbade själva berättar om hur det är att mista en närstående till följd av rattfylleri eller hur det är när en i familjen blir allvarligt skadad. I det här numret av Motorföraren kan du läsa om Rick som miste livet i en rattfylleriolycka, hans föräldrar berättar.
– Tanken med broschyrerna är att påminna om att rattfylleriproblemet pågår ständigt och att människor drabbas på olika sätt, berättar Lars Olov Sjöström.

MHF har tillsammans med rattfylleridrabbade gjort fyra broschyrer. Två nya berättelser är precis klara. De har finansierats genom projektbidrag från Stiftelsen Ansvar För Framtiden (SAFF).
– Det känns viktigt att det är de drabbade själva som får komma till tals och berätta. De som berättar är människor som vi alla kan identifiera sig med – barn, föräldrar, make/maka eller syskon, förklarar Lars Olov Sjöström.

Hur ser situationen ut för trafikbrottsoffer i Sverige?
– Trafikens brottsoffer är en bortglömd grupp. Samhällets stöd till den här gruppen fungerar inte särskilt bra, säger Lars Olov Sjöström. – Kompetensen och resurserna finns, men det brister i kommunikationen, till exempel lokalt i våra kommuner.

Vad har MADD för planer för 2020?
– Vi planerar att ha en nätverksträff under hösten, som vi brukar ha, berättar Lars Olov Sjöström.
– Den blir något senare än vanligt med tanke på corona.

En nyhet för 2020 är att MADD planerar att genomföra en temadag om trafikens brottsoffer under hösten.
– Då vänder vi oss till människor som i sitt jobb möter drabbade, exempelvis personal inom polis, kommun, räddningstjänst, kyrkan, lagstiftare samt beslutsfattare, säger Lars Olov Sjöström.
– Vi genomförde ett liknande seminarium 2015. Det har kommit önskemål om att ordna en liknande temadag igen.

Text och foto: Mari Haglund

Fakta: MADD
•Hemsida: www. mhf.se/madd/
•Kontaktperson: Mats Sjöö
•Telefon:
076–548 97 17
•E-post:
mats.sjoo@mhf.se
•Support: Vill du stödja MADD:s arbete? Swisha en gåva på 123 313 78 17.