I projektet Droglyftet ska MHF öka kunskapen om droger och trafik hos sina funktionärer. Här instruerar Micke Valier MHF:aren Vera Thelander när hon provar rattfyllerisimulatorn. Rattfyllerisimulatorn ger en upplevelse av hur det kan vara att köra alkohol- och drogpåverkad genom att användaren bär promilleglasögon. Foto: MHF

Från 2022 lägger MHF ett särskilt fokus på drogerna i trafiken i en ny satsning. Projektet Droglyftet handlar om att öka kunskapen om ämnet både hos MHF:s medlemmar och hos allmänheten.

Den 21 april höll MHF ett webbinarium som var en introduktion till ämnet droger och trafik. 45 MHF:are deltog i webbinariet.

MHF:s projektledare Camilla Spennare och Jenny Wik Norling arbetar med Droglyftet. De höll en föreläsning på webbinariet om vad lagen säger om droger och trafik, aktuell statistik och om hur trafiksäkerheten påverkats i länder där cannabis legaliserats.

Som en del av Droglyftet kommer MHF att göra intervjufilmer med personer som har olika expertkunskaper kopplat till narkotika och trafiksäkerhet.

Den första intervjufilmen hade premiär på webbinariet den 21 april. Jenny Wik Norling intervjuade MHF:s trafiksäkerhetschef Lars Olov Sjöström om drograttfylleri. Deltagarna fick sedan ställa frågor till Lars Olov Sjöström.

Tre korta intervjufilmer med unga i körkortsåldern visades. Webbinariet avslutades med ett frågequiz där deltagarna fick testa sina kunskaper för att se vad de lärt sig under webbinariet.

– Jag tycker att det första webbinariet blev jättebra. MHF:arna var engagerade och ställde frågor, säger Jenny Wik Norling.
– Det är roligt att det finns ett intresse i MHF-organisationen för droger och trafik.

Det kommer fler intervjufilmer med sakkunniga. MHF kommer att hålla en digital kickoff för medlemmarna inför sommarens aktiviteter den 19 maj.

– Vi kommer att göra en intervjufilm med en trafikpolis från Stockholmspolisen. Tanken är att visa den intervjun på kickoffen, berättar Camilla Spennare.

Hans Nilsson Lanér, chef för en vägbrottsgrupp inom Stockholmspolisen, ska få svara på frågor som rör polisens arbete mot droger i trafiken.

MHF arbetar också vidare med sina hjärtefrågor. Till MHF-kampanjerna Trafiknykterhetens Dag och Ta Paus delas flyers ut med aktuella krav.

– Drogtester i trafiken och stöd till de drabbade. Fler behöver få veta att det faktiskt är förbjudet att köra bil med narkotikaklassat medel i blodet, och att de anmälda drograttfyllerierna ökat med 15 procent mellan åren 2019 och 2020, säger Camilla Spennare.
– I trycksakerna till Trafiknykterhetens Dag och Ta Paus kommer det att finnas fakta och statistik om narkotika i trafiken.

MHF ska skapa en kampanjhemsida för Droglyftet och bygga upp en kunskapsbank om droger och trafik. Intervjufilmerna med sakkunniga kommer att spridas via MHF:s sociala medier.

Var med på MHF:s digitala kickoff den 19 maj
Vill du vara med på MHF:s digitala kickoff den 19 maj kl 19.00?
Då visar vi en intervjufilm med en trafikpolis som pratar om sin syn på rattfylleri och droger i trafiken. Vi får också träffa MHF:s nya generalsekreterare, samt uppdateringar kring vad som är på gång i sommar.
En informativ och peppande stund! Anmäl dig här